Besparen

Lees meer over

Energie besparen

Opwekken

Lees meer over

Energie opwekken

Van gas los

Lees meer over

Van gas los

Vervoer

Lees meer over

Vervoer

Voeding

Lees meer over

Voeding

Circulair

Lees meer over

Circulair

Vervoer

Wist je dat maar liefst een derde van het energieverbuik in diesel zit? Hier is nog veel op te besparen. De makkelijkste manier is natuurlijk je fiets pakken – of lopen – wanneer dat mogelijk is. Voor dat ene boodschapje bijvoorbeeld. Of om naar je werk te gaan. Elektrisch rijden wordt steeds aantrekkelijker.

Steeds meer werkgevers hebben vergoedingsregelingen om (elektrisch) fietsen te stimuleren. Ga je toch met de auto, dan zijn er verschillende manieren om dat duurzamer aan te pakken. Denk aan carpoolen of een deelauto gebruiken. Ben je toe aan vakantie? Wellicht is een treinvakantie een leuk alternatief voor die vliegreis. Waar je ook voor kiest, een bewuste keuze maakt echt verschil. Duurzaam vervoer heeft een groot effect op het verminderen van de CO2-uitstoot.

Minder vliegen?

Wil je minder gaan vliegen, overweeg dan een vakantie dichter bij huis. Of denk eens aan reizen met de trein. Vlieg je toch, kijk dan of het bewuster kan:
  • …Kies als dat mogelijk is voor een directe vlucht zonder tussenlandingen: dat geeft minder milieubelasting (en geluidsoverlast).

  • …Gebruik bij voorkeur vliegmaatschappijen met een moderne vloot en goede zorg voor het milieu.

  • …Kies voor een geschikte bestemming zo dicht mogelijk bij huis. Een zonvakantie voor 4 personen naar de Canarische eilanden stoot bijvoorbeeld zo’n 7.500 kg CO2 minder uit dan de reis naar Thailand.

  • …Reis bij voorkeur per openbaar vervoer van en naar het vliegveld.

  • …Compenseer de uitstoot van je reis.

Een stap verder zetten

Elektrisch vervoer is gunstiger voor het milieu. Denk daarbij ook aan een elektrische trein, tram of metro – die zijn milieuvriendelijker dan de gemiddelde bus. Zélf stiller, schoner en klimaatbewust rijden kan met een elektrische auto. De CO2-uitstoot hiervan is zo’n 50% lager dan die van een benzine- of dieselauto. Bovendien komen er tijdens het rijden geen fijnstof en stikstofoxide vrij. Elektrische auto’s zijn nog wel duurder dan brandstofauto’s, maar de ontwikkelingen gaan snel. Er komen goedkopere auto’s op de markt en het bereik van de accu neemt toe. Wie elektrisch rijden overweegt, vindt op de website van Milieu Centraal een keuzehulp.

Artikelen

Ring-Ring beloont fietsers met kortingen

Tegenwoordig heeft fietsen niet alleen een positief effect op je gezondheid, maar ook op je portemonnee. Ring-Ring beloont gebruikers voor hun fietskilometers (Fkm). Fietserbond Culemborg, de werkgroep Sfeer & Beleving Toekomstbestendige Binnenstad Culemborg en Lees meer >