Besparen

Lees meer over

Energie besparen

Opwekken

Lees meer over

Energie opwekken

Van gas los

Lees meer over

Van gas los

Vervoer

Lees meer over

Vervoer

Voeding

Lees meer over

Voeding

Circulair

Lees meer over

Circulair

Van gas los

Gasloze woningen en gebouwen hebben geen gasaansluiting meer. In januari 2018 is wettelijk bepaald dat nieuwbouwwoningen al geen gasaansluiting meer krijgen. In je huis betekent dat: gasloos verwarmen, warm water en koken. In de industrie gaat het om een gasloos productieproces. Wat komt daar allemaal bij kijken?

Een warmtepomp, een warmte-terugwinsysteem en vloer-, wand- of infraroodverwarming. Elektrisch koken of een elektrische haard. Het zijn allemaal alternatieve voor gas. In Nederland – dus ook hier in Culemborg – gaan we stap voor stap van het gas af. Dit doen we om klimaatverandering door teveel uitstoot van CO2 te beperken. Inwoners, de gemeente, Vrijstad Energie en andere partijen werken nauw samen om energieneutrale en gasloze woningen en gebouwen te realiseren. Dat gebeurt volgens een wijkaanpak.

Wijkaanpak

De ecologische wijk Eva-Lanxmeer is een voorloper op dit gebied. Andere wijken in Culemborg volgen. Bewoners stappen samen over naar aardgasloos wonen. Ze doen zelf onderzoek naar alternatieve scenario’s voor gas die net zo behaaglijk en comfortabel zijn. Ze bereiden collectieve aanbestedingen voor en maken uiteindelijk gezamenlijke keuzes per straat of buurt.

Een stap verder zetten

Alle geplande onderhoudsmomenten, aanpassingen of verbouwingen zijn een mooi moment om dichter bij gasloos wonen of werken te komen. Zo combineer je uitgaven en kunnen de kosten meevallen. Wil je bijvoorbeeld:

Artikelen

Warmtekeuze in Voorkoop

Wat betekent het  afscheid nemen van aardgas? Sinds vorig jaar buigen bewoners van Voorkoop zich over die vraag. Want in 2050 verdwijnt fossiele energie, en dus ook aardgas, uit Nederland. Het is belangrijk om nu al te Lees meer >

De Stimuleringslening

Het ombouwen van een bestaande woning naar een echt energieneutrale en gasloze woning is duur. Woningeigenaren kunnen daarom voor de renovatiekosten een beroep doen op de Stimuleringslening van de gemeente Culemborg. Nul op de Lees meer >