Besparen

Lees meer over
Energie besparen

Opwekken

Lees meer over
Energie opwekken

Van gas los

Lees meer over
Van gas los

Vervoer

Lees meer over
Vervoer

Voeding

Lees meer over
Voeding

Circulair

Lees meer over
Circulair

Ook in Culemborg is het actueel: hoe kunnen we met z’n allen duurzamer wonen, werken en leven. Dat gaat van energie besparen tot minder afval produceren en van vervoer tot voeding. Maar waar begin je, als je nog onbekend bent met alle mogelijkheden? Ben je al bezig en wil je een stap verder zetten; wat kun je nog méér doen? Duurzaam bezig zijn hoeft niet moeilijk of duur te zijn. Iedereen kan meedoen – en elk stapje telt.

Op deze website bundelen we duurzame initiatieven en ideeën die er al zijn in jouw eigen stad. Informatie en tips voor iedereen in Culemborg, thuis en op het werk.

Initiatiefnemers

Allerlei mensen en organisaties werken al volop aan duurzaamheid, in diverse projecten en samenwerkingsverbanden. De volgende partijen hebben zich verenigd in Energiek Culemborg:

Gemeente Culemborg
Vrijstad Energie
Het Nieuwe Wonen Rivierenland
Kleurrijk Wonen
Thermo Bello BV

Culemborg energieneutraal in 2040

Samen zorgen we ervoor dat Culemborg volledig energieneutraal is in 2040. Ofwel: dat we hernieuwbare energiebronnen gebruiken, dat de netto-uitstoot van broeikasgassen (zoals CO2) nul wordt en dat we zoveel mogelijk grondstoffen hergebruiken.

Green deals

Als blijk van waardering voor een grote of kleine bijdrage aan dit doel, reikt Energiek Culemborg zogenaamde Green Deals uit. Iedereen komt hiervoor in aanmerking: inwoners, scholen, (sport)verenigingen, initiatieven, bedrijven, ondernemers. Er zijn inmiddels Green Deals uitgereikt voor onder meer de Binnenstad Bezorgservice met een elektrische auto van Raijmond Rison en aan KleurrijkWonen voor het energieneutraal maken van woningen.