Besparen

Lees meer over

Energie besparen

Opwekken

Lees meer over

Energie opwekken

Van gas los

Lees meer over

Van gas los

Vervoer

Lees meer over

Vervoer

Voeding

Lees meer over

Voeding

Circulair

Lees meer over

Circulair

Energie besparen

Energie besparen is goed voor het milieu én je portemonnee. Concreet gaat het dan over minder stroom gebruiken en overgaan naar energieneutrale en gasloze woningen en gebouwen. In de volksmond: ‘Nul op de meter’. Hoe pak je dit aan?

Kort gezegd zijn er twee manieren om op energie te besparen:
1) Je dagelijkse handelen aanpassen, thuis en op kantoor
2) Aanpassingen (laten) doorvoeren in je woning of kantoorpand

Eigen woning

Ben je benieuwd hoe je op eenvoudige wijze al slim kunt besparen op energie in je woning? De Energiecoaches van Vrijstad Energie komen met plezier langs bij je thuis. Ze lopen de woning door voor een energieadvies op maat. In de winterperiode kun je een warmtescan aanvragen, om te checken of er wellicht ergens een lek zit.

Bedrijfspand

Energieblij worden als ondernemer? Neem dan contact op met Energie Samen Rivierenland. Zij verzorgen E-advies, hulp bij de E-aangifte (de informatieplicht) en ze bieden E-resultaat, een tweejarig begeleidingstraject voor wie nog meer inzicht en grip wil op het energiegebruik. Investeringen in energiemaatregelen verdienen zich vaak al binnen 5 jaar terug. Klanten van Energie Samen Rivierenland besparen na groene investeringen 7 tot 25% op hun energiekosten.

Een stap verder zetten

• De basis: een goede isolatie

Een goede isolatie is eigenlijk een basisvoorwaarde voor energiebesparing. Zowel thuis als in een bedrijfspand. Het begint bij eenvoudige maatregelen en is door te trekken naar wat grotere investeringen, zoals spouwmuurisolatie, vloer- en dakisolatie en bijvoorbeeld tripple glas. Deze investeringen leveren je op termijn een flinke besparing op je energiekosten op.

• Zonnepanelen

Je kunt er ook voor kiezen om zonnepanelen te plaatsen. Een investering in een duurzame toekomst, en vanaf dag één bespaar je al flink op je energiekosten. Je kunt je investering er in een jaar of 6 uit hebben. Daarna heb je gratis stroom van eigen dak. Ongeveer 10% van de Nederlandse woningen heeft al zonnepanelen en dat aantal neemt snel toe. Ook in Culemborg zie je ze op steeds meer daken verschijnen.

Op het dak van het Stadskantoor liggen momenteel 240 zonnepanelen. Sporthal Parijsch heeft ze ook en neemt een deel van de opgewerkte energie zelf af. Het KWC heeft zonnepanelen op het dak. Gispen startte met ruim 350 zonnepanelen om de energiebehoefte van de eigen kantoren en het Gispen Inspiratiecentrum te dekken, voegde daar later nog eens 2.200 zonnepanelen aan toe en levert op zonnige dagen energie terug aan het stroomnet. Ook maken veel agrarische bedrijven gebruik van zonnepanelen – op het dak én staand op het land.

Artikelen

Culemborgse straatverlichting wordt LED

In de gemeente Culemborg zijn begin 2020 500 zogeheten 'MISTRAL-armaturen' voorzien van energiezuinige LED’s. Zo bespaart de gemeente fors op energiekosten terwijl het straatbeeld behouden blijft. De oplossing is in samenwerking met Lightronics en BuroTeta Lees meer >

Project Duurzame Scholen

Hoe kunnen we alle schoolgebouwen in Culemborg maximaal verduurzamen? En ze uiteindelijk allemaal gasloos en energieneutraal maken? Precies dit is het doel van de gemeente en de zes onderwijsbesturen in Culemborg. Zij werken nauw Lees meer >

De duurzaamheidslening

Wist je al van het bestaan van de duurzaamheidslening? Eigenaren van een huis of appartement kunnen deze lening aanvragen voor maatregelen om energie te besparen. De lening bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € Lees meer >