Besparen

Lees meer over

Energie besparen

Opwekken

Lees meer over

Energie opwekken

Van gas los

Lees meer over

Van gas los

Vervoer

Lees meer over

Vervoer

Voeding

Lees meer over

Voeding

Circulair

Lees meer over

Circulair

Circulair

Duurzaam wonen, werken en leven betekent onder meer dat je slim bespaart op energie. Daar zijn verschillende manieren voor. Daarnaast zijn er allerlei manieren om te besparen op bijvoorbeeld water en afval. Zo putten we de aarde minder uit. Hoe zorgen we met elkaar voor minder verspilling en slim hergebruik? Ofwel: een gezonde kringloop, ook wel ‘circulair’ bezig zijn genoemd?

Eenvoudig besparen op water

Water gebruiken we volop: als drinkwater, om te douchen, om het toilet door te spoelen, om je huis of kantoor schoon te maken, in de (vaat)machine, om je auto te wassen, de tuin te sproeien, te blussen (brandweer). En ga zo maar door. Het gemiddeld gebruik aan drinkwater in Culemborg is 42.000 liter per persoon per jaar. Omgerekend naar het aantal inwoners is dat maar liefst 1.197.000.000 liter schoon drinkwater per jaar.

Het is relatief makkelijk om te besparen op water. Zo kun je een regenton plaatsen en je tuin besproeien met regenwater. Ietsje korter douchen. Of bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop kopen.

Afval scheiden

Afval scheiden moet eigenlijk heel gewoon zijn. Het voordeel van je afval (plastic, groente-, fruit- en tuinafval, metaal, textiel en restafval) goed scheiden, is dat de grondstoffen dan weer opnieuw te gebruiken zijn. Dat is beter voor het milieu én zo zorgen we met z’n allen voor een schonere omgeving – zowel thuis als op kantoor. Per 1 juli 2019 hebben afvalverwerkingsbedrijf Avri en de 11 aangesloten gemeenten, waaronder Culemborg, een nieuw systeem geïntroduceerd. Waar hoort wat? Je vindt het in de Afvalwijzer. Het doel voor 2020 is om de hoeveelheid restafval te verminderen van 120 kilogram naar 75 kilogram per persoon.

Over plastic gesproken.
Wist je dat…

  • …je gemiddeld een bankpas aan plastic eet per week? Dit zit al in hele kleine deeltjes in het water dat je drinkt, in zeezout, enzovoort.

  • …er per jaar 8 miljoen ton plastic gedumpt wordt in de oceaan? Dat is 1 vrachtwagen per minuut.

  • …90% van de zeevogels een brok plastic ter grootte van een broodtrommel in de maag heeft? 100 miljoen zeevogels per jaar sterven hieraan.

Een stap verder zetten

Wil je het grondiger aanpakken? Doe dat stap voor stap. Aan de hand van onderstaande stappen kun je thuis of op het werk op weg gaan naar een ‘zero waste’ (geen afval) lifestyle of organisatiecultuur.

1. REFUSE

Weiger waar mogelijk plastic. Bijvoorbeeld door een eigen tas mee te nemen naar de winkel en door geen (gratis) plastic pennen aan te nemen.

2. REDUSE

Verminder je plasticgebruik. Kijk kritisch of bepaalde producten ook te koop zijn zonder plastic verpakking. Of koop ineens één grote verpakking (10 kilo per stuk) in plaats van 10 kleine (1 kilo).

3. RE-USE

Er zijn veel creatieve manieren om producten of onderdelen ervan te hergebruiken. Zowel bij je thuis – een gebruikte glazen pot wordt een bewaarpot – als door of binnen je bedrijf. Gispen is in Culemborg en binnen de Nederlandse inrichtingsbranche één van de voorlopers op het gebied van hergebruik en de Circulaire Economie. Lees het interview.

4. RECYCLING

Nu pas komt recycling in beeld. Ofwel het slim opnieuw gebruiken van materialen en grondstoffen. Grondstoffen die vaak worden gerecycled, zijn glas, plastic en papier. Je kunt recyclen voor hetzelfde doel: glas uit de glasbak wordt nieuw glas. Maar je kunt ook een ander product van afval (laten) maken. Bij Gispen worden gebruikte koffiebekers verwerkt tot toiletpapier en handdoeken voor het eigen kantoor in Culemborg.

5. ROT

Zijn materialen of grondstoffen echt niet meer te gebruiken of recyclen? Dan kun je ze laten composteren.

Artikelen

Culemborgs Repair Café

Waarom zou je iets weggooien als je het nog kunt repareren?. Bijna elke gemeente heeft inmiddels een Repair Café. In Culemborg zit het op de Beesdseweg 1C. Elke tweede zaterdag van de maand opent Lees meer >